Jalkojenhoito


                                   Omat jalkahoidot



 Tein hoidon vain oikealla jalalle, koska minulla oli hoidossa pari joka teki vasemmas jalan.
Analyysi: Asiakas oli iäkäs, hänellä oli vaivaisenluu molemmissa jaloissa, poikittais- ja pitkittäiskaari oli laskeutunut myös molemmissa jaloissa. Jalkaterän iho oli erittäin kuiva, vasemmassa jalassa oli hankaumia ja sarveistumaa. Säären iho oli kuiva, siinä oli turvotusta, suonikohjuja ja teleangiektasiaa (molemmat jalat). Oikeassa jalassa kynnet olivat paksuuntuneet, kynsimuutoksia oli kotkankynnet ja isovarpaan kynnessä oli vaurio. Vasemman jalan kynnet olivat normaalit, tuki- ja liikuntaelinsairauden takia oikeassa jalassa oli enemmän muutoksia, asiakkaalla oli myös lääkityksiä jotka ovat voineet myös aiheuttaa muutoksia. Asiakas käy jalkahoidossa 3-4 kertaa vuodessa. 

Käytin kynsinauhavettä todella paljon koska kynsissä oli paljon hommaa ja kynsinauhoja sai pukkia todella kauan. Kynsilakanpoistoainetta tarvitsin vanhan kynsilakan poistoon. Hierontavoidetta käytin hierontaan ja kosteuttamaan kuivaa iho ja talkkia laitoin varpaiden väliin, jottei varpaiden väliin tule vettymiä. Jalkaporaa käytin todella paljon hoidon aikana. 

Jalka oli todella vaativa hoitaa, opein miten paksuuntunutta kynttä ohennetaan ja murenevaa kynttä poistetaan.

Helpointa hoidossa oli hieronta ja lakan poisto. Vaikeinta ja haastavinta oli kynsien ohentaminen sopivasti ja murenevan kynen poistaminen. Myös kynsinauhat olivat haastavat. Asiakaspalvelu oli vähän vaikeaa vielä, koska en osannut antaa hirveennä kotihoito ohjeita tai suositella tuotteita.

No ajankäyttöä olisi voinut käyttäää viisaammin. Analyysin kirjottamiseen meni vähän liikaa aikaa. Myös opettajan odottaminen ohjaistusta varten vei aikaa, koska en tiennyt kuinka paljon paksuuntuneita kynsiä piti ohentaa ja että kuinka paljon murenevaa kynttä voin ottaa. Pitäisi harjotella teoriaa enemmän, ajankäyttöä viisaammin ja porankäyttöä. 


Toisessa jalkahoidossa tein myös hoidon vain oikealle jalalle, koska parini teki vasemmalle.
Analyysi: Asiakkaalla oli erittäin kuivat jalat (sääret ja jalkaterät). Asiakkaan jalkojen rakenne oli normaali. Sarveistumaa oli kantapäissä ja isovarpaassa. Säärissä oli teleangiektasiaa. Kynsien rakenne oli myös normaali.

Käytin hoidossa jalkojen kylpyainetta jalkojen puhdistukseen ja sarveistuman pehmentämiseen. Kynsinauha vettä käytin kynsinauhojen siistimiseen. Käytin pykimille tarkoitettua voidetta kosteuttamaan erittäin kuivaa ihoa, vaikka asiakkaalla ei pykimiä ollut. Hierontavoidetta käytin hierontaan ja ihon kosteutukseen. Lakkasimme myös asiakkaan kynnet. Talkkia laitoin varpaiden väliin, jottei varpaiden väleihin tule vettymiä.

Opein käyttämään paremmin kirurgin veitseä sarveistuman poistossa.

Jalat eivät olleet hirveän vaativat, helpointa oli kynsien siistiminen ja lakkaaminen.

Haastavinta jalkahoidossa oli liikasarveistuman poisto.

Lakan valitsemisessa olisi pitänyt olla tarkempi, koska lakka mitä käytin oli kuivahtanut ja sillä oli vaikea lakat kynnet. Myös ergonomiaa pitäisi harjotella jalkahoidossa.



Kolmannen jalkahoidon tein kotona kaverilleni.

Analyysi: Jalkojen rakenne oli normaali. Kantapäissä oli vähän liikasarveistumaa. Säärien iho oli kuiva. Kynsien rakenne oli normaali.

Hoidossa kylvetin jalat vadissa johon olin laittanut kylpyainetta. Leikkasin kynnet kynsisaksilla ja lakkasin mustalla lakalla. Sen jälkeen tein hieronnan vauvaöljyä käyttäen ja sen jälkeen levitin jaloille vartalovoidetta.



Jalka analyysi 1





Jalka analyysi 2



Jalan iho- ja kynsimuutokset


Jalaniho sarveistuu tai kovettuu kun se yrittää suojautua ulkoista rasitusta vastaan. Esim. paine, puristus tai hankaus ärsyttää jalan ihoa, jolloin se kiihdyttäää tyvisolukerroksen uusiutumista ja aiheuttaa sarveissolukerroksen paksuuntumista ärsytyskohdasta. Mekaaninen rasitus voi aiheuttaa myös hankaumia ja nijlettymiä. Kovettuma näkyy iholla kiiltävänä ja sileänä paksuna ihona ja kellertää kosteana. Jos kovettuma kohtaan kohdistuu koko ajan paine siihen voi muodostua känsä.




 On olemassa pehmeitä ja kovia känsiä. Kovakänsä voi olla kivulias, koska sen kärki painaa hermoa verinahassa. Syylä ja känsä voi olla vaikea erottaa toisistaan. Kun känsää painaa alaspäin, tuntuu yleensä pistävä kipu, syylässä ei kipua pitäisi tuntua. Puristaessa taas syylä voi tuntua aralta ja kipeältä, varsinkin jos sitä ravistaa, känsässä taas ei pitäisi olla kipua puristaessa.



Jaloissa voi olla joskus kapeita ja syviä halkeamia, niitä sanotaan pykimiksi. Ne syntyvät jalkapohjiin kohdistuvan rasituksen seurauksena tai liiallisesta kuivumisesta. Vettymiä eli maseraatiota voi tulla helposti varpaiden väleihin, kun ne ovat kosteat, hikoavat tai ahtaat. Vettymät kannattaa hoitaa pois nopeasti, koska ne altistavat helposti sieni-infektioille.



Jalkasienen eli jalkasilsan(tinea pedis) yleisin syy on ilmeisesti kodin ulkopuolisen vapaa-ajan liikunnan lisääntyminen. Se tarttuu kosteissa yleisissä pesutiloissa helposti varsinkin rikkihiertyneeseen tai kosteen ihoon. Se alkaa yleensä pikkuvarpaan välistä tai sen alta. Se voi levitä myös varpaiden kynsiin. Pitkäaikaisen ja lievenä jalkasilsa voi näkyä jalan kaariosan ja kantapään ihon hilseilynä ja punotuksena. Lievää jalkasilsaa voi olla vaikea erottaa atoopikon "talvijalasta"jossa iho on kuiva ja hilseilee. Jalkasilsassa jalkapohjan syylät kasvavat rykelmissä ja ovat kookkaampia kuin tavalliset syylät. Ne tarttuvat helposti, joten jalkapohjien hierontaa kannattaa välttää, varsinkin jos alueella on tuoreita syyliä.


Syylä on HPV-2 viruksen aiheuttama. Se on yleinen käsissä ja jaloissa. Ne tarttuvat kosketuksesta ja leviävät helposti myös kantajan omalla iholla. Syylätartunta syntyy helpommin kun iho on rikki tai vettynyt. On olemassa tavallisia syyliä (verruca vulgaris), jalkapohjan syyliä (verruca plantaris), litteitä syyliä (verruca plana) ja ontelosyyliä eli molluskoita (molloscum contagiosum).





 Kynsilsaa (tinea unguium) esintyy ylensää varpaiden kynsissä, mutta voi tulla myös sormiin. Kynsisilsassa kynsi on paksu ja hauras, ja sen pinta on rosoinen ja epämuodostunut. Kynnen väri voi muuttua sameankeltaiseksi ja sen alle muodostuu jauhomaista massaa. Kynsi voi vaurioittuneena irrota helposti alustastaan. Yksi jalkojen kynsimuutoksista on kotkankynnet eli torakynnet. Ne ovat paksut, kellanruskeat ja kääntyvät sivulle. Kotkankynnet voivat tulla liian ahtaista kengistä, kynsiin kohdistuvista vaurioista tai kuluneista kynsistä (etenkin vanhuksilla). Myös perinnöllinen taipumus voi aiheuttaa kotkankynnet.

Jalkojen paleleminen johtuu yleensä heikosta ihon verenkierrosta tai häiriöstä verenkiertoa säätelevässä hermossa.Paikallaan istuminen tai seisominen kosteassa ja kylmässä lisää palelua.




Teksti: Ihonhoito kauneudenhoitoalalla, Anna-Liisa Halsas-Lehto, Anni Härkönen, Taina Raivio, Sanoma Pro. Sivut; 118-124 & 289 & 291.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti